Från tjock brud i fettförpackning till tuff brud i snyggt fodral

Min viktresa från fetma till normalvikt med gastric bypass till min hjälp

Ett års tårtor

Kategori: Allmänt

På begäran lägger jag här upp recepten på födelsedagstårtorna jag gjorde till W. 
 
"Prinstårta"
Behövs:
Tårtbotten (jag var lat och tog färdig bottnen)
Marsipanlock, vitt (finns färdigt)
Marsipan
Blå hushållsfärg
Röd hushållsfärg
Silverkulor
Ätbar silverfärg
Pensel
Chokladbokstäver (finns färdiga)
Fyllning 1 Vit Chokladmousse: 
150 g  vit choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost (typ philadelphia)
Fyllning 2 Blåbärsmousse:
200 g tinade blåbär
0,75 dl socker. 
1 tsk vaniljsocker
2 tsk gelatinpulver
100 g färskost
2 dl vispgrädde
5 dl vispgrädde till "fyllning på toppen"
 
Fyllningarna fick jag inspiration till på http://www.bengtssonsbaksida.com/.
 
Börja med att göra fyllningarna.
Vit Chokladmousse:

  • Dela chokladen i små bitar och lägg i en skål.
  • Värm grädden. Den får absolut inte koka!
  • Häll den heta grädden över chokladen och rör till chokladen har löst sig.
  • Ställ in i kylen för att svalna.
  • När "smeten" har blivit kall rör du ner färskosten och vispar upp till en bra konsistens med tex elvisp.
 
Blåbärsmousse:
  • Blanda gelatinet med 2 msk vatten i en skål som tål vattenbad
  • Vispa/ mosa ihop blåbären, jag använde en liten "multihackare" som jag har till min mixerstav (typ en liten skål med blad i som man sedan kan hacka lök i eller göra pureer i osv).
  • Smält gelatinet i vattenbad. Tillsätt lite av blåbärsmoset i det.
  • Blanda resten av moset med socker, vaniljsocker och färskost.
  • Häll i gelatinblandningen.
  • Vispa grädde och vänd försiktigt ner den med gelatinblandningen.
Dekorationer: 
Ta en bit marsipan och färga med blå hushållsfärg.
Kavla ut denna till lagom tjocklek och lägg i kylen med en bit plastfolie över
 
Ta en liten bit marsipan och färga med röd hushållsfärg.
 
Kavla ut en liten bit vit marsipan och skär ut formen av en krona. Måla sedan denna med den ätbara silverfärgen. Kan behövas flera penslingar samt torkningar mellan.
 
Fyll lager ett med blåbärsmoussen och lager två med vit chokladmoussen. Sätt platstfolie om och låt stå i kylen över natten. Eller om du har snålt med tid kan du göra hela tårtan på en gång. 
 
Montera tårtan:
Vispa vispgrädden hårt och lägg grädde på kanterna och ett ordentligt lager ovanpå (som om du gjorde en prinsesstårta). Lägg på det vita marsipanlocket.
Lägg den blåa remsan över tårtan där du tycker att det passar sig.
Ta den lilla kronan och fäst den röda biten marsipan i nederkanten.Dekorera kronan med silverkulor så som du tycker att det ser bra ut. Fäst den på tårtan. 
Dekorera sedan med de små chokladbokstäverna. 
 
 
Knight Rider-tårta
 
Behövs:
Tårtbotten (använde färdig)
Svart marsipan
Silverfärg
Blå hushållsfärg
Röd hushållsfärg
Pensel
Vit marsipan
Fyllning 1 Gelehallonmousse
3 dl vispgrädde
60-80 g geléhallon
 
1,5-2 dl hallon, tinade
Fyllning 2 Daimmousse:
150g Marabou daim
2,5 dl vispgrädde
Smörkräm:
100g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Börja med fyllningarna då de ska svalna i kyl båda två (dom säger helst över natten men jag slängde ihop tårtan samma dag).
 
Gelehallonmousse
Lägg i gelehallon och hallon i en kastrull, slå på vispgrädden och värm upp på låg temperatur. Rör hela tiden till gelehallonen löst upp sig i grädden. OBS det ska inte koka utan bara värmas så att godisarna löser sig i grädden. Ställ sedan in i kylen på kylning. När det sedan är kallt vispar man grädden till önskad konsistens.
 
Daimmousse:
Dela chokladen i små bitar, försök att låta bli att äta upp dem under tiden och lägg bitarna i en kastrull. Häll på vispgrädden och värm upp allt på svag värme tills chokladen löst sig i grädden. Ställ sedan in det i kylen så det svalnar. När det sedan är kallt vispar du även denna till önskad konsistens.
 
Skära till tårtan:
 
Skär tårtbotten så som jag visar på bilden (de röda strecken). Använd dessa små spillbitar till att skulptera upp din tårta med. Lägg fyllningnarna mellan bottnarna och varva sedan dessa genom alla lagerna. När du fyllt tårtan kan du sedan välja att plasta in den och låta den vila i kylskåp över natten eller så kan du fortsätta att dekorera den. Vi gjorde den dagen innan kalaset och det gick alldeles utmärkt. 
 
Kavla ut den svarta marsipanen i lagom tjocklek.
Färga vit marsipan med röd hushållsfärg. Forma sedan "laserlisten" och baklyktorna.
Ta små bitar av vit marsipan och kavla och forma framlyktorna samt registreringsplåten.
Tag registreringsplåten och måla med blå hushållsfärg. Måla med silverfärgen "KNIGHT".
Lägg in alla bitarna i kylen under tiden du gör smörkrämen.
 
Smörkräm:
Använd gärna hushållsapparat eller elvisp då det blir lite mindre kladdigt då.
Blanda det rumsvarma smöret med florsocker, vaniljsockret och kakao. Rör tills det har blandat sig bra och smörkrämen är lite fluffig. 
Bred sedan ut smörkrämen på hela "bilen". Detta för att få lite stadga i tårtan och för att ge fäste till marsipanen som INTE svettas. 
Täck tårtan med den svarta marsipanen, skär bort överflödig marsipan och fäst sedan lyktorna, laserlisten och registreringsskylten. Måla dit fälgar och rutor med silverfärgen. Kan behövas flera lager för att täcka. Ta en tandpetare och markera ut däcken, dörrar bakluckor, "ögonlock" osv.
 
TÅRTAN ÄR FÄRDIG!
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: